Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ryż na słodko w masie marcepanowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Dla łasuchów tych małych i dużych!

Ryż na słodko w masie marcepanowej

Składniki:

Ryż na słodko w masie marcepanowej

 

  • 20dag.białego ryżu,
  • 400ml.mleka,
  • 5dag.cukru,
  • 2dag.masła,
  • 15dag.masy marcepanowej,
  • 10dag.brzoskwiń z kompotu,
  • 2 kiwi,
  • 5dag.plewy czekoladowej
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko w masie marcepanowej
Mleko lekko posolić i zagotować,wsypać ryż i gotować na małym ogniu do miękkości,od czasu do czasu delikatnie mieszając.Pod koniec gotowania dodać cukier i miękkie masło,wymieszać i zdjąć z ognia,ostudzić.Kiwi obrać pokroić w cząstki,brzoskwinie również pokroić w cząstki.Na oprószonym cukrem pudrem blacie lub stolnicy rozwałkować masę marcepanową na płat o grubości 3mm. na środku ułożyć ryż,a na nim kiwi i brzoskwinie.Całość zrolować i owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do stężenia.Następnie wyjąć zdjąć folię,roladę oblać polewą czekoladową i ponownie włożyć do lodówki.Przed podaniem pokroić w plastry.

Tagi:

ryż