katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1374]

Ryż pod kołderką z sosu z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne jedzonko z ryżu z dodatkiem kurczaka. Rodzinka bardzo lubi ryż więc często takie i jemu podobne jedzenie gości na naszym stole.

Ryż pod kołderką z sosu z kurczakiem

Składniki:

Ryż pod kołderką z sosu z kurczakiem

 

Sposób przygotowania:

Ryż pod kołderką z sosu z kurczakiem
Filety kroimy na mniejsze kawałki i obtaczamy w w przeciśniętym przez praskę czosnku. Oprószamy solą, pieprzem i mieszamy. Odstawiamy na ok 2 godz albo na dłużej.

Pieczarki jeśli konieczne obieramy i kroimy dowolnie. Wrzucamy na patelnię i dusimy do odparowania płynu. Dodajemy trochę masła i lekko rumienimy.

Przygotowane filety dodajemy do pieczarek, dodajemy też resztę masła i dusimy. (Można podlać trochę wodą). Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy śmietanę a gdy się zagotuje dorzucamy serki.

Doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, osączamy i oprószamy pieprzem. Mieszamy i rozkładamy ryż na talerze.

Przykrywamy przygotowanym sosem z kurczakiem.