iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ryż porem i jakiem w koszulce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Risotto z ryżu brązowego i dzikiego . Podane z jajkiem w koszulce. Ryż zrobiony na białym winie , pyszne i eleganckie danie.

Ryż porem i jakiem w koszulce

Składniki:

Ryż porem i jakiem w koszulce

 

Sposób przygotowania:

Ryż porem i jakiem w koszulce
Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na masełku . Mieszamy wsypujemy ryże. Mieszamy i chwile smażymy aż ryż zeszkli się . Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy alkohol. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła starta marchewkę i pokrojony w plasterki por. Dodajemy do garnka z ryżem. Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Zalewamy bulionem ok 1 szklanki i dusimy na małym ogniu. Kiedy ryż wypije bulion , danie jest gotowe. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Robimy jajko w koszulce. Zagotowujemy wodę w wysokim garnku. Robimy wir. Jajka wbijamy na małej miseczki i wlewamy w wir. Po ok 3 min. Wyławiamy jajko łyżka cedzakową. Jajko serwujemy na ryżu.