Sposób przygotowania:
Ryż porem i jakiem w koszulce
Cebulę siekamy drobno. Podsmażamy na masełku . Mieszamy wsypujemy ryże. Mieszamy i chwile smażymy aż ryż zeszkli się . Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy alkohol. Na osobnej patelni podsmażamy na odrobinie masła starta marchewkę i pokrojony w plasterki por. Dodajemy do garnka z ryżem. Mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Zalewamy bulionem ok 1 szklanki i dusimy na małym ogniu. Kiedy ryż wypije bulion , danie jest gotowe. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Robimy jajko w koszulce. Zagotowujemy wodę w wysokim garnku. Robimy wir. Jajka wbijamy na małej miseczki i wlewamy w wir. Po ok 3 min. Wyławiamy jajko łyżka cedzakową. Jajko serwujemy na ryżu.