paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ryż w sosie chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie z mieszanką warzyw chińskich

Ryż w sosie chińskim

Składniki:

Ryż w sosie chińskim

 

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 opakowanie warzywa mrożone chińskie mix,
  • 2 sztuki filet z kurczaka,
  • 2 łyżki mąka,
  • tymianek,
  • pieprz czarny mielony
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka kucharek,
  • imbir,
  • 1 ząbek czosnek

Sposób przygotowania:

Ryż w sosie chińskim
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na 1 szklankę ryżu wlewamy 2 szklanki wody. Filet z kurczaka wypłukać i pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanej patelni doprawić do smaku kucharkiem lub wegetą. Przełożyć do rondla i zalać wodą gotować ok 3 min. Na patelni usmażyć warzywa mrożone chińskie i przełożyć do rondla z filetem kurczaka gotować jeszcze ok 15 min. Doprawić do smaku przyprawami: tymiankiem, imbirem pieprzem oraz solą. Na koniec zagęścić mąką. Podawać ryż polany sosem.