Tit

Tit

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 820]

Ryż z bambusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

1.Ugotować ryż na półtwardo 2.Posiekać pędy bambusa na cienkie paseczki 3.Ryż i pędy wymieszać 4.Przyprawić solą

Ryż z bambusem

Składniki:

Ryż z bambusem

 

  • 500ml pędów bambusa
  • 500ml ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Szczypta cukru i soli – do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z bambusem
1.Ugotować ryż na półtwardo

2.Posiekać pędy bambusa na cienkie paseczki

3.Ryż i pędy wymieszać

4.Przyprawić solą i cukrem, skropić sosem sojowy

5.Nałożyć do miseczek, miseczki „zamknąć” folią aluminiową, włożyć do naczynia z gorącą wodą (lub do naczynia przeznaczonego do gotowania na parze) i zagrzać

6.Podgrzane danie doprawić octem ryżowym

Tagi:

ryż sosy