Sposób przygotowania:
Ryż z chorizo i pikantnym sosem
Cebulę i papryczki jalapeño kroimy w kostkę. Zależnie od preferencji smakowych usuwamy nasiona z papryczki aby zmniejszyć ostrość potrawy lub zostawiamy je. Na ok. łyżkę rozgrzanego oleju lub oliwy wrzucamy pokrojoną cebulę i papryczki oraz rozgnieciony czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie usuwamy chorizo z jelita i kruszymy mięso rękoma lub kroimy nożem w drobną kostkę jeżeli mięso jest bardziej zbite. Rozdrobnione chorizo i pokrojoną w krótkie paski lub w kostkę słodką paprykę wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko. Następnie dosypujemy ryż, zalewamy bulionem i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż sos się zredukuje a ryż stanie się miękki mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę. Gdyby sos zgęstniał a ryż nadal był twardy należy dodać odrobinę bulionu i gotować dalej. Smacznego!