Sposób przygotowania:
Ryż z kiełkami fasoli
Kleisty ryż gotujemy następująco: wlewamy 4 szkl wody do garnka, wsypujemy 2 szkl ryżu i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 inut.
Zalać kleisty ryż wodą, odstawić an noc, a następnie przepłukiwać zimną wodą aż będzie zupełnie czysta. Jeśli używamy fasolki mung nalezy postępować z nią tak samo jak z ryżem. Wymieszać ryż z fasolką mung i posolić. Wyłożyć bambusowy lub metalowy koszyczek do gotowania na parze czystą ściereczką, wsypać ryż z fasolą. Zwinąć brzegi ściereczki na wierzch i przykryć pokrywką. Ustawić na garnku do gotowania na parze i gotować 40 minut uzupełniając wodę. Jeśli używamy kiełków fasoli należy dodać je do ugotowanego ryżu i wymieszać widelcem.
Zalać kleisty ryż wodą, odstawić an noc, a następnie przepłukiwać zimną wodą aż będzie zupełnie czysta. Jeśli używamy fasolki mung nalezy postępować z nią tak samo jak z ryżem. Wymieszać ryż z fasolką mung i posolić. Wyłożyć bambusowy lub metalowy koszyczek do gotowania na parze czystą ściereczką, wsypać ryż z fasolą. Zwinąć brzegi ściereczki na wierzch i przykryć pokrywką. Ustawić na garnku do gotowania na parze i gotować 40 minut uzupełniając wodę. Jeśli używamy kiełków fasoli należy dodać je do ugotowanego ryżu i wymieszać widelcem.
Gość