Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ryż z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

w sam raz na letni obiad albo podwieczorek

Ryż z owocami

Składniki:

Ryż z owocami

 

  • 1 szkl. suchego ryżu długoziarnistego,
  • 1 szkl. mleka+ 1 szkl. wody,
  • 1 op. cukru waniliowego 16g,
  • kilka łyżek cukru,
  • 2 szkl. owoców: maliny, borówki, wiśnie,
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • do smaku: sól, cynamon mielony

 

Sposób przygotowania:

Ryż z owocami
Owoce opłukać, osączyć dokładnie. Wiśnie wydrylować i zasypać niewielką ilością cukru, odstawić na 30 min.. Ryż opłukać, zalać mieszaną wody i mleka, gotować na małym ogniu ok. 20 min. aż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Dodać cukier waniliowy, odrobinę soli i trochę cukru w/g własnego smaku. Nałożyć porcje ryżu na talerze, polać sokiem, który puściły wiśnie, oprószyć cynamonem. Podawać z owocami i jogurtem.

Tagi:

ryż