Sposób przygotowania:
Ryż z szpinakiem i białkową kulą
Szpinak myjemy kroimy na paseczki lub kroimy na mniejsze części . Czosnek obieramy z łupiny. Na patelni podgrzewamy olej dodajemy do niego posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy.Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy. Na patelnie dodajemy pokrojony szpinak i smażymy chwilę , podlewamy odrobiną wody , solimy do smaku. Do szpinaku dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , pieprzem i solą . Jajka myjemy , oddzielamy białko i żółtka. Do szklanki dajemy 2 białka doprawiamy odrobiną przyprawy uniwersalnej - mieszamy. Wkładamy szklankę z białkiem do kuchenki mikrofalowej na ok 3 min. W szklance ma powstać kula z ściętego białka. Ryż wykładamy na talerz obok kładziemy kulę z białka. Podajemy na ciepło.