Sposób przygotowania:
Ryż ze szpinakiem i marchewką
Obraną marchewkę kroimy w jak najdrobniejszą kostke, w garnku nastawiamy niewielką ilość wody, kiedy zacznie wrzeć dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy ją 4 minuty - odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilośc oleju po czym przesmażamy na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy posiekany szpinak i smażymy 1 minutę,na koniec dodajemy obgotowaną marchewkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy jeszcze 2 minuty. Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamyi gorący dodajemy do warzyw - mieszamy. Ryż nakładamy do małych pojemniczków po jogurcie po czym szybkim ruchem obracamy na talerz. Pierś z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso, po chwili dodajemy zioła dalmatyńskie oraz płaską łyżeczkę soli – mięso smażymy do czasu aż będzie miękkie. Mięso układamy obok ryżu