Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Ryż z warzywami i papryczką jalapeno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ryż w wersji dość pikantnej, choć ostrość jest złagodzona mlekiem - ryż w trakcie przygotowywania dusi się w nim z warzywami.

Ryż z warzywami i papryczką jalapeno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z warzywami i papryczką jalapeno

 

  • Składniki
  • 2 woreczki ryżu (u mnie naturalny, dość ciemny, nie oczyszczony)
  • 0,5 szklanki kukurydzy z puszki
  • 15 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 papryczki jalapeno z zalewy
  • łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • kilka gałązek świeżej kolendry lub pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i papryczką jalapeno
Ryż gotuję tak, by był półmiękki, odcedzam go i dodaję do niego kukurydzę. Siekam drobno papryczki i dokładam do ryżu. Na oleju podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję też posiekane w słupki pieczarki i smażę wszystko razem do czasu, aż odparuje woda. Przekładam ryż do podsmażonej cebuli z pieczarkami i dolewam mleko. Duszę wszystko pod pokrywką na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu gdy będzie zupełnie miękki. Przed podaniem doprawiam solą i pieprzem i dodaję posiekaną kolendrę.
Ryż z warzywami i papryczką jalapeno
Do ugotowanego ryżu dodaję kukurydzę i papryczki
Ryż z warzywami i papryczką jalapeno
Trzeba uważać z ilością dodanej chili - i drobno ją posiekać
Ryż z warzywami i papryczką jalapeno
Podsmażam cebulę i pieczarki,a potem łączę je z ryżem

Tagi:

ryż