primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Ryż zapiekany z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Szybka i łatwa do wykonania potrawa. Najlepiej sprawdza się w sezonie letnim, gdy owoców mamy pod dostatkiem.

Ryż zapiekany z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkiem
Dwa woreczki ryżu białego ugotować i wysypać do miski. Naczynie żaroodporne posmarować dość gruba warstwą margaryny. Na dno naczynia wysypać 1/2 ryżu. Następnie wyłożyć warstwę jabłek (wcześniej obranych i startych na tarce o grubych oczkach). Wszystko posypać cukrem oraz cynamonem. Następnie nałożyć cieniutką warstwę ryżu, później jabłek oraz pozostały ryż. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Ryż zapiekany z jabłkiem
Wszystkie składniki przygotować wcześniej.
Ryż zapiekany z jabłkiem
Warstwy ryżu kłaść na zmianę z warstwami startych jabłek
Ryż zapiekany z jabłkiem
Warstwę startych jabłek posypać cukrem oraz cynamonem.