grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona frittata z warzywami i ricottą, niezwykle smaczna, puszysta i delikatna w smaku. Bez dodatku mąki pszennej, bez glutenu, idealna na lekki posiłek.

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu

 

  • 8 jaj
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula czerwona
  • 150 g ricotty
  • 40 g startego parmezanu
  • 100 g kukurydzy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu

Przygotowanie warzyw

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu
Podsmażone warzywa koniecznie odstawiamy do wystygnięcia przed zmieszaniem z masą jajeczną.

Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku. Dodajemy paprykę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy cukinię. Całość podsmażamy kolejne 5 minut.

Do warzyw dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Przygotowanie masy jajecznej

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu
Jaja możemy ubić trzepaczką lub zmiksować.

W misce mieszamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą oraz pieprzem.

Do masy jajecznej dodajemy warzywa. Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie frittaty

Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenu

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Masę jajeczno-warzywną przelewamy do formy.

Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut. Upieczona frittata powinna być złocista z zewnątrz i puszysta w środku.