Sposób przygotowania:
Pieczona frittata z warzywami, ricottą bez glutenuPrzygotowanie warzyw
Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku. Dodajemy paprykę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy cukinię. Całość podsmażamy kolejne 5 minut.
Do warzyw dodajemy kukurydzę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Przygotowanie masy jajecznej
W misce mieszamy jaja z ricottą, startym parmezanem, solą oraz pieprzem.
Do masy jajecznej dodajemy warzywa. Całość dokładnie mieszamy.
Pieczenie frittaty
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Formę do pieczenia o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masę jajeczno-warzywną przelewamy do formy.
Frittatę pieczemy ok. 40-50 minut. Upieczona frittata powinna być złocista z zewnątrz i puszysta w środku.