Sposób przygotowania:
Frittata z cukiniąETAP1
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm.
ETAP 2
Pokrojoną przekładamy na patelni grillowej, skrapiamy olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną przysmażamy z obu stron, by zmiękła (po ok 2 minuty z każdej strony). Usmażoną , delikatnie jędrną cukinie odstawiamy by ostygła.
ETAP 3
Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
Etap 4
Do miski wybijamy jajka. Dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy do nich przyprawy, ser, szczypiorek. Miksujemy.
ETAP 5
Na koniec dodajemy kiełbasę. Całość wylewamy na rozgrzaną z niewielkim dodatkiem oleju patelnię. Na wierzchu układamy cukinię. Frittatę smażymy około 8 -10 minut z jednej strony na małym ogniu. Gdy dół i środek dobrze się zetnie całość obracamy na drugą stronę i smażymy ją około 3 minuty.
Gotową podajemy na ciepło lub zimno oprószoną posiekanym szczypiorkiem.