jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Frittata z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Frittata to pyszna odmiana omletu. Zawiera ona w sobie warzywa jako nadzienie. Wykonana z cukinią to jedna z moich ulubionych wariacji. Oczywiście z tym daniem można dowolnie kombinować i eksperymentować dodając swoje ulubione warzywa.

Frittata z cukinią

Składniki:

Frittata z cukinią

 

  • 1 mała cukinia,
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 4 małe kiełbaski (np. kornetki),
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • olej
  • 3 łyżki startego sera żółtego,
  • suszony tymianek do smaku

Sposób przygotowania:

Frittata z cukinią

ETAP1

Frittata z cukinią
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm.

Umytą i osuszoną cukinię kroimy w plasterki o grubości około 0,5 cm.

ETAP 2

Frittata z cukinią
Cukinie delikatnie obsmażamy i doprawiamy do smaku

Pokrojoną przekładamy na patelni grillowej, skrapiamy olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Tak przygotowaną przysmażamy z obu stron, by zmiękła (po ok 2 minuty z każdej strony). Usmażoną , delikatnie jędrną cukinie odstawiamy by ostygła.

ETAP 3

Frittata z cukinią
Kiełbase kroimy na mniejsze części

Między czasie kiełbasę kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.

Etap 4

Frittata z cukinią
Składniki spoiwa umieszczamy w misce i miksujemy

Do miski wybijamy jajka. Dokładnie je mieszamy. Następnie dodajemy do nich przyprawy, ser, szczypiorek. Miksujemy.

ETAP 5

Frittata z cukinią
Ułożoną na patelni cukinię zalewamy spoiwem. Smażymy w dwóch stron

Na koniec dodajemy kiełbasę. Całość wylewamy na rozgrzaną z niewielkim dodatkiem oleju patelnię. Na wierzchu układamy cukinię. Frittatę smażymy około 8 -10 minut z jednej strony na małym ogniu. Gdy dół i środek dobrze się zetnie całość obracamy na drugą stronę i smażymy ją około 3 minuty.
Gotową podajemy na ciepło lub zimno oprószoną posiekanym szczypiorkiem.