Sposób przygotowania:
Ryżowa słoneczna (żółta)
Ryż gotujemy na sypko. Po ugotowanu wysypujemy z woreczka i dodajemy curry i oliwę (najlepiej z pestek winogron). Wystudzony ryż łączymy z odsączoną kukurydzą. Odsączamy ananasa i kroimy go w kostkę. Ze strąka żółtej papryki wycinamy gniazdo nasienne, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Wszyskie składniki łączymy i mieszamy (delikatnie). Następnie robimy sos z majonezu, sosu sojowego (lub maggi), soku z ananasa i cytryny. Do wymieszanych składników sosu dodajemy 3 (lub więcej, jak ktoś lubi) zgniecione ząbki czosnku. Wlewamy sos do pozostałych składników sałatki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę, przed podaniem, należy włożyć na conajmniej godzinę do lodówki. Z mojego doświadczenia najlepiej smakuje na drugi dzień:) Polecam! żółty kolor rozweseli pochmurne dni:)