Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ryżowe kopczyki czyli pomysł na resztki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czasem jest tak, że brak czasu nie pozwala nic ugotować, a jeść trzeba. Aby nikt nie narzekał, że stare trzeba nowego wcielenia.

Ryżowe kopczyki czyli  pomysł na resztki

Składniki:

Ryżowe kopczyki czyli pomysł na resztki

 

  • szklanka ugotowanego ryżu
  • 4 łyżki zielonego groszku ( może być z puszki)
  • 2 kotlety mielone
  • 4 pieczarki
  • łyżeczka czerwonej przyprawy do mięs
  • łyżeczka pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Ryżowe kopczyki czyli pomysł na resztki
Jeśli gotujemy świeży ryż ok, ale jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia, trzeba go przepłukać na sicie gorącą wodą. Groszek lekko podgrzewamy w mikrofali lub na patelni razem z kotletem( jeśli też mamy stare). Pieczarki kroimy w paski wrzucamy na gorąca patelnię z łyżką oleju, posypujemy pieprzem cayenne i przyprawą do mięs. Dusimy aż się zarumienią. Do kubków nakładamy na przemian ryż i groszek, a na koniec dociskamy ciepłym kotletem. Chwilę odczekujemy aby się skleiło i wyjmujemy na talerz. Jeszcze duszona papryka i stary obiad jak nowy.

Tagi:

ryż przyprawy