SUPERPRZEPIS

Ryżowe pączki

  • 2
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Ryżowe pączki Więcej zdjęć (3)

Paczki są takim moim udanym eksperymentem, a najlepiej smakują świeże!

Składniki:

Ryżowe pączki

 

  • 2,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 6-7 łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • wiórki kokosowe
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • dowolny dżem

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe pączki
Ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać do niego cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać gęste ciasto. Nabierać porcje ciasta na środku ułożyć porcję dżemu i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, rumiane paczki osaczyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.
Ryżowe pączki
Uformowane pączki dokładnie obtoczyć w wiórkach koksowych
Ryżowe pączki
Śmażyć w głebokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor