ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ryżowo-paprykowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały pomysł na wykorzystanie ryżu, papryki duszonej z dnia poprzedniego, kotlety są pyszne i na ciepło i na zimno.

Ryżowo-paprykowe kotlety Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ryżowo-paprykowe kotlety

 

  • ryż ugotowany 3 woreczki

 

  • papryka z cebulą duszona 1/2 litra naczynie lub 3 papryki+2 cebulę +ząbki czosnku 5 sztuk

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowo-paprykowe kotlety
Duszona papryka z poprzedniego dnia w ilości 1/2 litrowe naczynie lub wg podanych składników zrobić paprykę i dodać do ryżu.

Do miski wsypać z woreczków ugotowany ryż, paprykę duszoną odsączoną z wywaru, paprykę, pieprz ziołowy, lubczyk, tartą bułkę, jajka.

Wszystko dokładnie ręką wyrobić, masa ma być kleista i zwarta, nie za luźna.

Olej rozgrzać mocno, zwilżonymi dłońmi formować nie za grube kotlety, smażyć na średnim ogniu na rumiano.
Ryżowo-paprykowe kotlety
Masa ma być zwarta i kleista, nie za rzadka.
Ryżowo-paprykowe kotlety
Bułka tarta dobrze zwiąże masę ryżową i nie trzba obtaczać w mące.
Ryżowo-paprykowe kotlety
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Ryżowo-paprykowe kotlety
Kotlety sa bardzo sycące i na obiad i na kolację.
Ryżowo-paprykowe kotlety
Ryżowo-paprykowe kotlety