Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Kotlety ryżowe z papryką i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki z ryżu z czerwoną papryką i serem to smaczne uzupełnienie obiadu,a dodatek przyprawy curry nadaje im nieco orientalnego smaku.

Kotlety ryżowe z papryką i serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety ryżowe z papryką i serem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ryżowe z papryką i serem
Ryż ugotować w posolonej wodzie. Najlepiej jak będzie lekko rozgotowany, klejący. Cebulę i papryką pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Gotowy ryż przełożyć do miski, dodać cebulkę i paprykę, kolejno wbić jajko, dodać starty ser oraz mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety ryżowe z papryką i serem
Do ugotowanego ryżu dodać podsmażoną cebulę i paprykę.
Kotlety ryżowe z papryką i serem
Kolejno wbić jajko, dodać starty ser, mąkę, przyprawić.
Kotlety ryżowe z papryką i serem
Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej.