Sposób przygotowania:
Ryżowy puszekUmyty ryż gotujemy ok 15 minut w osolonym mleku, przelewamy
zimna woda i dobrze odsączamy.
Rodzynki moczymy w wodzie wymieszanej z łyżka alkoholu.
Żółtka ucieramy na puch z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Tak powstałą masę łączymy z ryżem, dodajemy namoczone i odsączone rodzynki i
ubite białak jaj.
Delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do wysmarowanej masłem formy.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, układamy na ryżu.
Na jabłka możemy nałożyć suszoną żurawinę.Ja akurat zapomniałam kupić żurawinę
i zrobiłam bez niej. :)
Zapiekamy w temp 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego!
elzbieta8960
bajtek
Lady Marmolada
lucyna19