Sposób przygotowania:
Rzeżuchowe kluseczki
Ziemniaki zmielić i wrzucić do miski.
Podzielić na 4 części i jedną część odsunąć.
W miejsce wyjętej 1/4 ziemniaków dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypać mąki pszennej.
Dodać sól, jajko i posiekaną rzeżuchę i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wycinać dowolną foremką, ale nie za dużą kluseczki.
( Ja użyłam rombów ).
Kluski układać na oprószonej mąką desce lub stolnicy.
W większym garnku zagotować tyle wody aby kluski po włożeniu swobodnie pływały.
Gdy woda zacznie się gotować posolić ją i wlać odrobinę oleju.
Wkładać delikatnie kluski, zamieszać drewnianą łyżką i gotować od wypłynięcia około 3 minuty.
Po ugotowaniu kluski zahartować w zimnej wodzie i od razu nakładać na talerze.
Posypać przesmażonym z cebulką boczkiem.
Podzielić na 4 części i jedną część odsunąć.
W miejsce wyjętej 1/4 ziemniaków dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dosypać mąki pszennej.
Dodać sól, jajko i posiekaną rzeżuchę i wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wycinać dowolną foremką, ale nie za dużą kluseczki.
( Ja użyłam rombów ).
Kluski układać na oprószonej mąką desce lub stolnicy.
W większym garnku zagotować tyle wody aby kluski po włożeniu swobodnie pływały.
Gdy woda zacznie się gotować posolić ją i wlać odrobinę oleju.
Wkładać delikatnie kluski, zamieszać drewnianą łyżką i gotować od wypłynięcia około 3 minuty.
Po ugotowaniu kluski zahartować w zimnej wodzie i od razu nakładać na talerze.
Posypać przesmażonym z cebulką boczkiem.
emilcia