jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

SUPERPRZEPIS

Rzodkiewkowe pesto

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki zielony sos jest świetnym dodatkiem do makaronu.

Rzodkiewkowe pesto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rzodkiewkowe pesto

 

  • duży pęczek rzodkiewkowych liści
  • mały pęczek rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zmielonych migdałów (obranych ze skórki)
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • około pół szklanki oliwy Extra V.
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz biały do smaku

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Rzodkiewkowe pesto
Myjemy i osuszamy liście rzodkiewek oraz rukoli. Wkładamy je do wysokiego naczynia, zalewamy oliwą po czym miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki, czosnek, migdały, parmezan, sok z cytryny i miód, miksujemy na gładką masę ponownie . Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze oliwy,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos ten podajemy do makaronu lub ryżu. Jeśli nie zużyjemy całego możemy przechować go w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Ja polewam go odrobiną oliwy by zabezpieczyć przed szybkim zepsuciem.
Rzodkiewkowe pesto
Dodajemy pozostałe składniki, czosnek, migdały, parmezan, sok z cytryny i miód, miksujemy na gładką masę ponownie .