Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Rzymska sałatka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Rzymska sałatka z soczewicą z jabłkiem i kukurydzą

Rzymska sałatka z soczewicą

Składniki:

Rzymska sałatka z soczewicą

 

  • 20 dag ugotowanej, brązowej soczewicy
  • 60 g zielonego groszku
  • 60 g kukurydzy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 nieobrane jabłko, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • Sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Rzymska sałatka z soczewicą
Soczewicę, groszek, kukurydzę wymieszać z cebulą i jabłkiem. Zalać marynatą przygotowaną z oleju, octu, soku cytrynowego i soli, odstawić na 2 godz. do zamarynowania. Po nałożeniu na talerze można posypać pietruszką dla estetyki. Sałatka może stać w lodówce do dwóch dni, ale zioła i cebulę lepiej dodać przed samym podaniem.