Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

sadlaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna zakąska na jesienne popołudnia:)

sadlaki

Składniki:

sadlaki

 

  • 60 dag mąki
  • 40 dag sadła wieprzowego
  • 1/4 l kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • marmolada

Sposób przygotowania:

sadlaki
Sadło zetrzeć robotem kuchennym na drobnej tarce, dodać mąkę, śmietanę, oprószyć szczyptą soli. Wszystko razem zagnieść. Gdy ciasto będzie wyrobione, wałkować je na grube plastry- około 1 cm-trowe. Wykrawać z ciasta kwadraty. Na nie kłaść łyżeczką marmoladę. Ciasto sklejać po przekątnej kwadratów. Piec w piekarniku na jasno złotawy kolor. Gdy będą jeszcze grace, posypać cukrem pudrem.