marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sajgonki na drobiowo ze szczypiorkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papier ryżowy rozłożyć na stolnicy,namaczając arkusze wodą.Mięso zmielić,doprawić,zmieszać z dodatkami.Nałożyć na papier,zwinąć mocno.Smażyć

Sajgonki na drobiowo ze szczypiorkiem.

Składniki:

Sajgonki na drobiowo ze szczypiorkiem.

 

  • 1 opakowanie papieru ryżowego,
  • pół szklanki wody zimnej,
  • 80-100 g.mięsa indyczego,
  • pęczek szczypiorku lub też puszka pędów z bambusa,
  • olej do smażenia,
  • przyprawa do tzaziki,
  • drobno pokrojona czuszka bez nasion.

Sposób przygotowania:

Sajgonki na drobiowo ze szczypiorkiem.
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa,umyć,posiekać i dodać do mięsa szczypiorek lub też wyjąć z puszki pędy z bambusa,odsączyć,dodając do reszty.Czuszkę przekroić,usunąć
nasiona,a ją samą posiekać,dając połowę,bo farsz może być zbyt ostry,doprawić farsz dużą szczyptą przyprawy do tzaziki i wymieszać całość.Arkusze papieru ryżowego wypakować i rozłożyć po kilka na stolnicy oraz namoczyć lekko wierzchy wodą.Jak nasiąkną,można nakładać łyżką farsz i zwijać mocno
w rolki i podwinąć końce papieru pod spód.Rozgrzać olej na patelni lub garnku i na skwierczący kłaść po kilka sztuk sajgonek.
Smażyć z obu stron przez 5 minut.Wyjmować łopatką cedzakową na talerz z ręcznikiem papierowym,aby tłuszcz się wchłaniał.Wkładać następne.Podawać sajgonki z sosem kwaśno-pikantnym i ryżem.