Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Sajgonki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

tym razem spróbowałam zrobić sajgonki z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym, mi osobiście smakują bardziej jak je później odsmażam...

Sajgonki z kurczakiem

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem

 

  • pierś z kurczaka - 50 dag
  • makaron sojowy - 10 dag
  • grzyby mun suszone - 1 dag
  • sos sojowy jasny 3-4 łyżki
  • marchew - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • papier ryżowy - 20 szt
  • olej

 

  • SOS słodko kwaśny:
  • sok z pomarańczy - 5 łyżek
  • keczup - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • woda - 1/4 litra
  • cukier brązowy - 7 łyżek
  • ocet winny- 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • olej chili - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem
Makaron sojowy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok 10 minut, to samo robimy z grzybami mun. Następnie je odcedzamy. 

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim piersi z kurczaka pokrojone w drobną kosteczkę. 

Do podsmażonych piersi dodajemy grzyby mun startą marchew, cebulę drobno posiekaną i sos sojowy. Całość razem smażymy mieszając około 3 min i dodajemy odsączony makaron sojowy i smażymy razem jeszcze chwilę. Odstawiamy z ognia. 

Papier ryżowy moczymy w cieplej wodzie chwilkę i układamy na desce, nakładamy troszkę farszu na środek i zwijamy od siebie do środka oraz po bokach, na następnie resztę ( podobnie jak krokiety). 

Gotowe sajgonki smażymy w głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru. 

mi najlepiej smakują później odsmażone na patelni. 

Podajemy z sosem 

SOS: 

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, następnie dodajemy pozostałe składniki. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do momentu zgęstnienia.. 

Sos podajemy na zimno.