Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1039]

Sajgonki z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna przekąska z kurczakiem oraz warzywami dla niespodziewanych gości, szybka do przygotowania, pieczona w piekarniku. Podana z sosem chili.

Sajgonki z kurczakiem

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka Chili
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchew
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu słodkiego Chili
  • Sól

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem

I

Sajgonki z kurczakiem
Przygotowanie warzyw, czosnek, cebulę, imbir obieramy i smażymy. Przygotowanie mięsa, kroimy i smażymy.

1. Mięso myję, osuszam, kroję bardzo drobno.
2. Cebulę, czosnek, imbir obieram, kroję drobno z papryczki chili usuwam nasiona, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję mięso, solę, smażę około dziesięciu minut.

II

Sajgonki z kurczakiem
Przygotowanie marchwi, papryki. Warzywa łączymy z mięsem, doprawiamy.

4. Marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę myję, usuwam nasiona, kroję w bardzo małą kostkę. Warzywa dodaję do mięsa, wlewam sos sojowy, sos chili i smażę jeszcze około dziesięciu minut.

III

Sajgonki z kurczakiem
Przygotowanie papieru ryzowego i faszerowanie. papier ryzowy z farszem zwijamy w roladki.

5. Papier ryżowy zanurzam na sekundę w wodzie, wyjmuje i nakładam na środek farsz, zwijam w roladki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

6. Sajgonki podaję z sosem Chili.
7. Smacznego.