zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2333]

Sajgonki - pyszne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W końcu je zrobiłam. Moje pierwsze sajgonki. Do doskonałego kształtu im daleko ale w smaku wyszły dobre.

Sajgonki - pyszne

Składniki:

Sajgonki - pyszne

 

  • 10 szt papieru ryżowego

 

  • nadzienie :
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki pędów babusa
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 marchewki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodko - kwaśnego sosu tajskiego

Sposób przygotowania:

Sajgonki - pyszne
Pierś pokroić dość drobno, zalać mięso w jakimś naczyniu sosem sojowym. Zostawić na 15 minut a potem wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmażyć.

Dodać startą marchewkę i pokrojoną w drobne paseczki paprykę a także czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażyć.

Następnie dodać posiekaną natkę oraz kukurydzę i pędy babusa i wymieszać farsz, doprawić do smaku.

W ciepłej wodzie maczać papiery ryżowe przez chwilkę i kłaść je na desce drewnianej po czym układać na każdym papierze po porcji nadzienia i zwijać sajgonki tak jak nasze gołąbki lub krokiety.

Sajgonki smażyć na rumiano na patelni z mała ilością tłuszczu. Sajgonki odsączyć z oleju na ręczniki papierowym i podawać na przykład z sosem tajskim słodko kwaśnym wymieszanym z odrobiną sosu sojowego.