Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Sajgonki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki. Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.

Sajgonki z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z mięsem mielonym

na farsz

  • makaronu ryżowego – nitki - 1 garść
  • sos sojowy
  • pieprz i sól
  • mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg
  • pieczarki - 10 szt dużych
  • kapusta pekińska - 6 liści
  • marchewka - 1 szt
  • jajko - 1 szt

dodatkowo

  • papier ryżowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem mielonym
Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, opłukać razem z pieczarkami, pokroić w cienkie słupeczki, dodać do mięsa, poddusić przez kilka minut.

Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa.

Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce.

Na środku placka ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się.

Osuszyć na papierowych ręcznikach. Podawać z sosem słodko-kwaśnym . Smacznego ! 
Sajgonki z mięsem mielonym
Z podanych składników przygotowano farsz do sajgonek
Sajgonki z mięsem mielonym
Zawinięto farsz w placki ryżowe i zwinięto w rulony
Sajgonki z mięsem mielonym
W głębokim tłuszczu usmażono sajgonki na złoty kolor
Sajgonki z mięsem mielonym
Usmażone sajgonki wyjmować na papierowy ręcznik