marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sajgonki warzywno-grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sajgonki warzywno-grzybowe.

Sajgonki warzywno-grzybowe

Składniki:

Sajgonki warzywno-grzybowe

 

  • 3 średnie marchewki,
  • pędy bambusa z puszki,
  • kiełki sojowe z puszki,
  • 1 ogórek świeży szklarniowy,
  • 45 dag.grzybów leśnych suszonych lub shitake lub mun,
  • 1 opakowanie papieru ryżowego,
  • olej sezamowy do smażenia,
  • sos do sajgonek(Imbir,sos sojowy,ciepła woda z cukrem,papryczka chilli),
  • zimna woda do namoczenia papieru,
  • ręczniczki lub czyste ściereczki kuchenne.

Sposób przygotowania:

Sajgonki warzywno-grzybowe
Grzyby po namoczeniu odsączyć i posiekać na paski. Marchewki i ogórek umyć i oczyścić oraz pokroić w średnie słupki, pędy z bambusa i kiełki sojowe wyjąć z puszek na sitko osobne i odsączyć z zalewy. Imbir obrać ze skórki i posiekać drobno tak jak papryczkę chilli. Wodę na sos zagotować lekko i dodać łyżkę cukru. Przestudzić na boku, a następnie zmieszać z sosem sojowym, siekanym imbirem i papryczką chilli. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie i przełożyć każdy placek ściereczkami na przemian. Składniki na farsz wymieszać i łyżką nakładać na płat papieru ryżowego i zwijać a'la krokiety. Rozgrzać olej na patelni i na gorący kłaść sajgonki przy pomocy łopatki kuchennej. Smażyć na złoty kolor, wyjąć i odsączyć z tłuszczu. Podawać na talerzach z sosem sojowym w czareczkach.

Tagi:

sosy