WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sajgonki ba słodko z tartym jabłkiem i rodzynkami smażone na oleju na patelni. Fajny deser na ciepło lub zimno.

Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami

 

  • 10 płatów papieru ryżowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami

ETAP 1:

Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie. Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon i rodzynki i wymieszać. Na desce układać po 2 płaty papieru ryżowego.

Na środek nakładać łyżkę farszu i zwijać w krokiecik. Przygotowane sajgonki ułożyć na patelnię na gorącym oleju i smażyć z obu stron aż się lekko przyrumienia.

Podawać na gorąco lub na zimno.

Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami
Przygotowane sajgonki ułożone na patelni na oleju
Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami
Sajgonki zwinięte z farszem jabłkowym ułożone na desce
Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami
Porcja farszu nałożona na namoczony papier ryżowy
Sajgonki z jabłkiem i rodzynkami
Starte jabłko wymieszane z cukrem cynamonem i rodzynkami