SUPERPRZEPIS

Sajgonki z warzywami

  • 3
  • dża
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Sajgonki z warzywami Więcej zdjęć (5)

Tą przystawkę można również wykonać z mrożonki warzyw "chińskich".

Składniki:

Sajgonki z warzywami

 

  • Papier ryżowy (w mojej paczce było 18 arkuszy)
  • 50 gram makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 małe pieczarki
  • kawałek białej kapusty
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • szczypta chili w proszku

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z warzywami
Makaron przygotowuję zgodnie z opisem ( 3 minuty we wrzątku) i kroję na ok. 5 cm kawałki. Warzywa kroję na drobne słupki. Mieszam makaron z warzywami i doprawiam. Papier ryżowy przygotowuję wg przepisu na opakowaniu (zanurzam na 2 sek. w letniej wodzie i odkładam na deskę, po chwili jest gotowy). Kładę na papier łyżkę stołową farszu i zawijam. Smażę na dość głębokim oleju na złoty kolor. Podaję z surowymi warzywami i odrobiną słodko pikantnego sosu chili.
Sajgonki z warzywami
Świeże warzywa można zastąpić mieszanką mrożonych warzyw np. chińskich.
Sajgonki z warzywami
Na każdy arkusz papieru ryżowego kładziemy łyżkę stołową farszu.
Sajgonki z warzywami
Zawijamy pakieciki w sposób podobny jak kapustę na gołąbki.
Sajgonki z warzywami
Smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Tagi:

makaron sosy