Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sakiewki naleśnikowe o posmaku chińskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Danie z kuchni fusion -warto spróbować

Sakiewki naleśnikowe o posmaku chińskim

Składniki:

Sakiewki naleśnikowe o posmaku chińskim

 

  • 2 jajka
  • 12 łyżek mąki + 2 łyżki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dag ryby ( filet pangi )
  • 2 duże pieczarki
  • Oliwa
  • garść makaronu wonton
  • Pieprz mielony
  • 1/4 kostki masła
  • ½ litra bulionu rybnego ( wywar z ugotowania pangi + kostka bulionu rybnego
  • Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 dag utartego sera Chedar
  • Szczypiorek do wiązania sakiewek

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki naleśnikowe o posmaku chińskim
Z jajek, 12 łyżek mąki , mleka, proszku do pieczenia i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe . Usmażyć 6 naleśników średniej wielkości. Rybę zalać ½ litra wody i gotować 10 minut. Wyjąć rybę i rozdrobnić . Do wywaru dodać kostkę bulionu rybnego. Wywar przestudzić .Makaron zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na 10 minut . Odcedzić . Pieczarki drobno posiekać i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oliwy. Pieczarki wymieszać z rozdrobnioną rybą i makaronem . Doprawić farsz solą i pieprzem . Nadziać farszem naleśniki formując je w sakiewki i związując szczypiorkiem .
W rondelku rozpuścić masło i zmieszać z nim 2 łyżki mąki . Wlać wywar rybny i słodką śmietankę . Wsypać ser i gotować sos aż ser się roztopi .
Podawać wlewając na talerz sos i umieszczając na nim podgrzane na parze sakiewki . Dodatkowo podawać surówkę ( np. mieszaną ).