Sposób przygotowania:
Złota rybka w cieście francuskim
Dorsza skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić na około 2 godz. Zamiast dorsza można użyć innej ryby np łososia. Ważne, aby filety były dość grube. Schłodzone ciasto francuskie podzielić na 4 części. Na jednej części położyć rybę i przykryć drugim. Odcinać ciasto wokół fileta z dorsza, zostawiając małe płetwy. Sklejać rozmąconym żółtkiem z mlekiem. Z odciętego ciasta zrobić płetwę ogonową i głowę, nadając kształt rybie. Naciąć półksiężyce na rybie imitujące łuski. Całość posmarować żółtkiem. Tak samo postąpić z drugą rybą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 20min. Można podać z ryżem i duszoną marchewką. Smacznego!
zbysiowa
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2