kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na postny obiad, który będzie smakował każdemu. Ryba pieczona w cieście francuskim jest bardzo delikatna i zarazem soczysta.

Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim

 

  • 2 kawałki pstrąga łososiowego
  • 1 porcja ciasta francuskiego (275 g)
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 15 oliwek
  • przyprawa do ryb
  • białko z 1 jaja
  • 2 plastry cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim
Płaty ryby pozbawiamy ości i skóry. Każdy płat posypujemy z obydwu stron przyprawą do ryby, możemy delikatnie dosolić wg uznania. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy pieczarki, przyprawiając je pod koniec smażenia solą i pieprzem. Grzyby studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy płat na pół. Każdy prostokąt ciasta nacinamy tak jak to zaprezentowano na fot. nr 3. Na każdej porcji ciasta układamy filet ryby, na nim układamy warstwę pieczarek, pokrojone w plastry oliwki i odrobinę cebuli pokrojonej w pióra. Tak przygotowaną rybę przykrywamy ciastem francuskim zaplatając na niej ponacinane ciasto. Rybę w cieście smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut. Rybę podajemy na ciepło skrapiając ją cytryną. SMACZNEGO!
Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim
Płaty ryby pozbawiamy ości oraz skóry i posypujemy z każdej strony przyprawą do ryby.
Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy i przyprawiamy pod koniec smażenia solą i pieprzem. Studzimy.
Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim
Ciasto francuskie dzielimy na 2 płaty, nacinamy i układamy na środku rybę, pieczarki, oliwki i cebulę.
Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim
Zaplatamy warkocz z ciasta francuskiego i wstawiamy nasze danie do rozgrzanego piekarnika.