Sposób przygotowania:
Sakiewki z włoskiej kapusty
Ryż gotujemy na sypko. Studzimy delikatnie. Mięso mielimy. Pietruszkę siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku. Liście z kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy. Studzimy. Z przestudzonych liści wycinamy grubą część łodygi. Na środku układamy porcje nadzienia. Liść zawijamy delikatnie ku górze formując sakiewkę. U góry zawiązujemy ją porem. W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi liśćmi. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej także wykładamy lekko obgotowanym liściem. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu i zapiekamy pod przykryciem około 20 minut.Gotowe wyciągamy. Podajemy z sosem pomidorowym na gorąco.Sos: Cebulę kroimy w kostkę . rumienimy na oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli. Razem smażymy, aż pomidory się rozejdą. Doprawiamy do smaku.
zbysiowa
jaga85
Zapewniam, że surowa kapusta by się tak nie zwinęła. Jeśli czytała Pani przepis to kapusta była wcześniej obgotowana. Surowa kapusta ma bledszy kolor!!!! No przynajmniej ta z mojej działki. Czas zapiekania nie jest długi, więc liście nie zdążyły się zeschnąć! POZDRAWIAM!
jaga85
W tle talerzyka jest surowy liść kapusty- można więc porównać jego barwę.
zbysiowa
Jednak co swojskie, to swojskie, bez nawozów, wygląda przepięknie, aż się nie chce wierzyć że to zapiekana kapusta:) Ale wierzę na słowo :)
jaga85
Pozdrawiam:)