jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sakiewki z włoskiej kapusty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To danie polecam takim jak ja wielbicielom gołąbków. Ich zaleta jest nie tylko pyszny smak, ale i bardzo efektowny wygląd.

Sakiewki z włoskiej kapusty Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sakiewki z włoskiej kapusty

 

  • Składniki:
  • 8 liści z kapusty włoskiej (6 na sakiewki, 2 na wyłożenie dna naczynia),
  • 1 szklanka ryżu,
  • 25 dag gotowanego mięsa z kurczaka,
  • Natka pietruszki,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Liście z pora do zawiązania,
  • 0,5-1 szklanki bulionu (wszystko zależy od wielkości naczynia w którym będziemy zapiekać sakiewki), może być z kostki.

 

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki z włoskiej kapusty
Ryż gotujemy na sypko. Studzimy delikatnie. Mięso mielimy. Pietruszkę siekamy. Tak przygotowane składniki łączymy razem i doprawiamy do smaku. Liście z kapusty obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy. Studzimy. Z przestudzonych liści wycinamy grubą część łodygi. Na środku układamy porcje nadzienia. Liść zawijamy delikatnie ku górze formując sakiewkę. U góry zawiązujemy ją porem. W ten sam sposób postępujemy z kolejnymi liśćmi. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej także wykładamy lekko obgotowanym liściem. Całość podlewamy niewielką ilością bulionu i zapiekamy pod przykryciem około 20 minut.Gotowe wyciągamy. Podajemy z sosem pomidorowym na gorąco.Sos: Cebulę kroimy w kostkę . rumienimy na oleju. Pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy do cebuli. Razem smażymy, aż pomidory się rozejdą. Doprawiamy do smaku.
Sakiewki z włoskiej kapusty
Składni farszu umieszczamy w misce. Mieszamy i doprawiamy.
Sakiewki z włoskiej kapusty
Na środku lekko obgotowanych liści układamy farsz.