luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sakiewki Chińskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne Chińskie sakieweczki nadziewane mięsem i kapustą pekińską.

Sakiewki Chińskie

Składniki:

Sakiewki Chińskie

 

  • ciasto:
  • 300 gr mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka smalcu (ja dałam masło)
  • 200 ml wrzątku

 

  • nadzienie:
  • 200 gr mięsa mielonego
  • 250 gr kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pieprz do smaku

 

  • surówka:
  • 250 gr kapusty pekińskiej
  • ok 150 gr rzepy
  • 1 mała papryczka chili
  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka sosu imbirowego z soją
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki Chińskie
ciasto;

W misce wymieszać mąkę z solą , proszkiem do pieczenia i smalcem, zalać wrzątkiem i szybko zgnieść na jednolite ciasto.



nadzienie: 


Kapustę ugotować we wrzątku ok 2 min. wyjąć i osączyć, a nawet lekko odcisnąć. Posiekać drobno, włożyć do miski. Dodać mięso, sos sojowy, cukier, wódkę ,szczypiorek, imbir i olej .. wszystko wymieszać ..doprawić pieprzem. Ciasto wałkować cienko, ciąć kwadraty p boku 6-6,5 cm .. Nakładać nadzienie i składać i zaciskać na górze jak sakiewki.

Gotować na parze ok 12-15 min.



surówka;


Kapustę pokroić drobno, rzepę w cieniutkie plasterki papryczkę w drobniutkie paseczki, dodać cukier i sosy , wymieszać Sakiewki podawać na gorąco z surówką i w osobnych miseczkach sosem sojowym, ja podałam jeszcze zielony chrzan wasabi.