Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kurczak , makaron , warzywa – zamknięte w ,, skarbonce „ pierożka .

Wężowe ,, skarby” dla Kogucika  :

Składniki:

Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :

 

  • 1 ½ szklanki mąki + mąka do podsypania przy wałkowaniu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz mielony
  • sos sojowy
  • 1 połówka piersi z kurczaka ( mała )
  • 2 łyżki utartej marchewki ( na tarce jarzynowej – grube oczka )
  • 2 łyżki utartej białej rzodkwi ( na tarce jarzynowej - grube oczka )
  • 3 łyżki drobno posiekanej kapusty pekińskiej
  • 2 dag suchego makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę .Posolić , posypać odrobina czarnego pieprzu i szczyptą mąki .
Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia a potem jeszcze 5 minut mieszając .Zdjąć z patelni .
Dodać na pozostały olej marchew, rzodkiew i kapustę i dalej obsmażać mieszając przez 3 minuty.
Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( najlepiej łyżką cedzakową ) .
Makaron zalać wrząca wodą i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Odsączyć , pokroić .
Wymieszać farsz i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym , sosem sojowym i czarnym pieprzem .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać polane masłem zmieszanym z 1 łyżeczką z sosu sojowego i posypane szczypiorkiem .