Sposób przygotowania:
Wężowe ,, skarby” dla Kogucika :
Kurczaka pokroić w drobną kosteczkę .Posolić , posypać odrobina czarnego pieprzu i szczyptą mąki .
Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia a potem jeszcze 5 minut mieszając .Zdjąć z patelni .
Dodać na pozostały olej marchew, rzodkiew i kapustę i dalej obsmażać mieszając przez 3 minuty.
Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( najlepiej łyżką cedzakową ) .
Makaron zalać wrząca wodą i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Odsączyć , pokroić .
Wymieszać farsz i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym , sosem sojowym i czarnym pieprzem .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać polane masłem zmieszanym z 1 łyżeczką z sosu sojowego i posypane szczypiorkiem .
Na patelni rozgrzać olej . Wrzucić mięso i smażyć do zarumienienia a potem jeszcze 5 minut mieszając .Zdjąć z patelni .
Dodać na pozostały olej marchew, rzodkiew i kapustę i dalej obsmażać mieszając przez 3 minuty.
Zdjąć z patelni odsączając z tłuszczu ( najlepiej łyżką cedzakową ) .
Makaron zalać wrząca wodą i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Odsączyć , pokroić .
Wymieszać farsz i doprawić do smaku pieprzem cytrynowym , sosem sojowym i czarnym pieprzem .
Mąkę pszenna zmieszać z ziemniaczaną , dodać szczyptę soli i zaparzyć wrząca wodą . Wyrobić sprężyste ciasto. Podzielić na 20 części .Przykryć ściereczką . Rozwałkowywać poszczególne kawałki na okrągłe placuszki .Na środek kłaść farsz .Zbierać ciasto tak by tworzyły się sakiewki.
Na głębokiej patelnię wlać 2 łyżki oleju. Poruszyć patelnią tak bo olej natłuścić dno. Ułożyć sakiewki .Nalać na patelnię wody tak by sięgała prawie zakrywała pierożki, wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do zagotowania wody i gotować pod przykryciem na małym gazie 2 minuty od zagotowania .
Wyjąć łyżką cedzakową .
Podawać polane masłem zmieszanym z 1 łyżeczką z sosu sojowego i posypane szczypiorkiem .
góralka
Sarenka
msewka
IkaJ
Zgadzam się, pałeczkami tego nie zjesz, to dekoracja ..chyba:)
Babciagramolka
A powiem Wam ,że akurat te sakiewki pałeczkami się dobrze je ..Chwyta się za ten górny ,, dzyndzelek " i gryzie połowę - potem drugą i już .
Nie przepadam za jedzeniem pałeczkami ( może po prostu za słabo umiem ) - czasem w ramach ćwiczeń trochę się pomęczę .
ewasng