Sałata z czerwoną fasolą i z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć lub odwirować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki.

Sałata z czerwoną fasolą i z jajkiem

Składniki:

Sałata z czerwoną fasolą i z jajkiem

 

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 1 świeży zielony ogórek (20 dag)
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • Po 1 łyżce: oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy
  • pół łyżeczki tymianku
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Sałata z czerwoną fasolą i z jajkiem

Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć lub odwirować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę. Jajko obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę, rozetrzeć z solą. Cały czas ucierając, dodawać kolejno: sok z cytryny, musztardę, oliwę, tymianek, paprykę i pieprz. Na półmisku ułożyć rozdrobnioną sałatę, na niej fasolę, ogórek. Polać sosem, obsypać cebulą.

Polać jogurtem i posypać posiekanym jajkiem.