edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Idealne sałatki do mięs z grilla

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sałatkę podałam do grillowanego łososia, ale doskonale będzie smakować również jako dodatek do mięsa.

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem

 

 

Sposób przygotowania:

Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem
Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, podrzeć na kawałki. Owoce miechunki oddzielić od kielicha, opłukać i przekroić na pół. Umytą, osuszoną i pozbawioną pestek paprykę pokroić w cienkie paseczki. Pora oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Składniki umieścić w salaterce i wymieszać. DRESSING: Sok z cytryny, oliwę i miód wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie roztrzepać (widelcem albo w zakręcanym słoiczku). Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem
Owoce miechunki oddzielić od kielichów i przekroić na pół.
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem
Jasną część pora pokroić w cienkie plasterki.
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem
Składniki dressingu dokładnie wymieszać.
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem
Dressing doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

sałata