Sposób przygotowania:
Sałata z wątróbką i figami
wszystkie składniki sosu po kolei wlewałam do miseczki i bardzo dokładnie mieszałam na gładki jednolity sos, odstawiłam.Wątróbki opłukałam, osuszyłam, oczyściłam z żyłek. Każdą przekroiłam na mniejsze części. Oprószyłam solą, pieprzem i polałam sosem teriyaki, wymieszałam dokładnie. Nie bójcie się jej posolić bo będzie dość krótko smażona i na pewno nie stwardnieje. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i mieszając smażyłam aż zaczęła się złocić. Zsunęłam ją na jedną stronę patelni a na wolne miejsce wrzuciłam kawałki wątróbki. Smażyłam je po jakieś 2 - 3 minuty z obu stron. Zestawiłam z ognie i zostawiłam na patelni do przestudzenia. Figi umyłam i pokroiłam w ósemki. Sałatę opłukałam, osączyłam i porwałam na mniejsze kawałki. Ziarno słonecznika podprażyłam lekko na suchej patelni. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty przekładając je kawałeczkami fig. Na wierzch dodałam jeszcze lekko ciepłą wątróbkę i cebulkę. Całość polałam sosem, posypałam słonecznikiem i listkami koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.