Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałata z wątróbką i figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pożywna, smaczna i ciekawa sałatka

Sałata z wątróbką i figami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałata z wątróbką i figami

 

  • na 2 duże porcje: kilka liści sałaty zwykłej
  • 4 - 6 całych wątróbek z kurczaka
  • 1 duża cebula albo 2 nieduże
  • 4 figi świeże
  • 2 czubate łyżki ziarna słonecznika, łuskanego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki sosu/marynaty teriyaki
  • do smaku - sól morska, pieprz mielony czarny
  • kilka gałązek koperku
  • SOS - 1 nieduża łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 - 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka octu winnego czerwonego
  • 3/4 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Sałata z wątróbką i figami
wszystkie składniki sosu po kolei wlewałam do miseczki i bardzo dokładnie mieszałam na gładki jednolity sos, odstawiłam.Wątróbki opłukałam, osuszyłam, oczyściłam z żyłek. Każdą przekroiłam na mniejsze części. Oprószyłam solą, pieprzem i polałam sosem teriyaki, wymieszałam dokładnie. Nie bójcie się jej posolić bo będzie dość krótko smażona i na pewno nie stwardnieje. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i mieszając smażyłam aż zaczęła się złocić. Zsunęłam ją na jedną stronę patelni a na wolne miejsce wrzuciłam kawałki wątróbki. Smażyłam je po jakieś 2 - 3 minuty z obu stron. Zestawiłam z ognie i zostawiłam na patelni do przestudzenia. Figi umyłam i pokroiłam w ósemki. Sałatę opłukałam, osączyłam i porwałam na mniejsze kawałki. Ziarno słonecznika podprażyłam lekko na suchej patelni. Na talerzach ułożyłam porcje sałaty przekładając je kawałeczkami fig. Na wierzch dodałam jeszcze lekko ciepłą wątróbkę i cebulkę. Całość polałam sosem, posypałam słonecznikiem i listkami koperku. Podałam od razu po przygotowaniu.
Sałata z wątróbką i figami
wszystkie składniki sosu umieściłam w miseczce i wymieszałam dokładnie
Sałata z wątróbką i figami
cebulę pokroiłam w piórka - figi na ósemki a watróbkę doprawiłam
Sałata z wątróbką i figami
najpierw podsmażyłam cebulę aż zaczęła się złocić a potem zrumeniłam kawałki wątróbki
Sałata z wątróbką i figami
na talerzach ułożyłam porcje sałata przekładajac ją figami - na wierzchu dodałam resztę składników