Sposób przygotowania:
Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkamiPrzygotowanie dodatków do sałaty
Umyte, osuszone i obrane truskawki z szypułek kroimy wzdłuż.
Obieramy awokado, usuwamy pestkę, przekrawamy na pół. Miąższ awokado kroimy na większe kawałki.
Obraną cebulę kroimy w piórka.
Wyłuskane orzechy włoskie drobno kroimy.
Przygotowanie szparagów
Oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek.
Umyte i osuszone szparagi szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut. Szparagi gotujemy w zależności od ich grubości.
Przygotowanie salsy
W miseczce mieszamy oliwę extravergine, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii oraz mięty.
Układanie sałaty
W dużej salaterce układamy umyte i osuszone liście rukoli, plasterki awokado, pokrojone w kawałki szparagi, cebulę, truskawki oraz orzechy włoskie. Sałatę polewamy schłodzoną salsą.
gosia56
grandepiccolacuoca