SUPERPRZEPIS

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami

Sałata ze szparagami, rukolą, awokado i truskawkami podana z aromatyczną salsą na bazie oliwy extravergine, octu balsamicznego, miodu, bazylii i mięty.

Składniki:

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami

Przygotowanie dodatków do sałaty

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami
Aby awokado nie ściemniało spryskujemy sokiem z cytryny.

Umyte, osuszone i obrane truskawki z szypułek kroimy wzdłuż.

Obieramy awokado, usuwamy pestkę, przekrawamy na pół. Miąższ awokado kroimy na większe kawałki.

Obraną cebulę kroimy w piórka.

Wyłuskane orzechy włoskie drobno kroimy.

Przygotowanie szparagów

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami
Do przygotowania sałatki możemy wykorzystać również białe szparagi.

Oczyszczamy szparagi z suchych i twardych końcówek.

Umyte i osuszone szparagi szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut. Szparagi gotujemy w zależności od ich grubości.

Przygotowanie salsy

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami
Przygotowaną salsę schładzamy ok. 30 minut.

W miseczce mieszamy oliwę extravergine, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy drobno posiekane listki bazylii oraz mięty.

Układanie sałaty

Sałata ze szparagami, rukolą i truskawkami
Sałatę podajemy z grillowanym pieczywem.

W dużej salaterce układamy umyte i osuszone liście rukoli, plasterki awokado, pokrojone w kawałki szparagi, cebulę, truskawki oraz orzechy włoskie. Sałatę polewamy schłodzoną salsą.