Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sałatka barokowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo ciekawa sałatka, taka kolorowa.

Sałatka barokowa

Składniki:

Sałatka barokowa

 

  • 2 główki sałaty
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • cebula
  • 4 tosty
  • Sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z cytryny
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka barokowa
Sałatę umyć, osączyć i podzielić na liście. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Ogórek zielony obrać i pokroić w plastry. Rzodkiewkę i cebulę umyć, osączyć i pokroić w plastry. Musztardę, sok z cytryny cukier, sól i pieprz wymieszać razem, dodać trochę gorącej wody i zmiksować. Warzywa ułożyć na półmisku, przekładając na przemian i polewać ostudzonym sosem. Tosty pokroić w kostkę i posypać po jarzynach.

Tagi:

sosy sałata