Sposób przygotowania:
Sałatka bolońska
Olej połączyć z octem, dodać sól i pieprz. Seler oczyścić, umyć, pokroić na plasterki, włożyć do miseczki, zalć sosem, odstawić na 30 min dla nabrania smaku. Sałatę umyć, osuszyć, porwać. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, usunąć włókna. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować przez 10 min, odcedzić, ostudzić. Jajko obrać, pokroić w ósemki. Pomidor i ogórek umyć . Pomidor przekroić, wyciąć trzpień. Pomidor i ogórek pokroić w talarki. Ząbek czosnku obrać, przekroić. Jedna połówką natrzeć salaterkę, drugą rozgnieść, dodać do sosu. Salaterkę wyłożyć sałatą, ułożyć fasolkę, ogórek, pomidor i jajko. Polać sosem, posypać natką.