jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sałatka brokułowa w orientalnym stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Różyczki brokuła z plasterkami mięsa zatopione w pysznym pomarańczowo-imbirowym sosie kuszą słonecznym kolorem skórki pomarańczy i soczystą zielenią sałaty.

Sałatka brokułowa w orientalnym stylu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka brokułowa w orientalnym stylu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka brokułowa w orientalnym stylu
Szorujemy pomarańczę. Obieramy paski skórki (bez białej części) po czym kroimy je na cieniutkie paseczki. Możemy zrobić to za pomocą zestera. Zalewamy skórkę woda i odstawiamy. Mięso kroimy w cieniutkie plasterki Wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy do niego kilka łyżek wody, sos sojowy, miód i mąkę, Mieszamy wszystko razem.Siekamy czosnek i imbir. W wysokim rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy mięso, imbir i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy brokuły. Po chwili zalewamy wszystko wymieszanym z mąką sokiem pomarańczowym. Gdy sos zgęstnieje i pokryje warzywa wykładamy sałatkę na półmisek. Obkładamy ją sałatą i posypujemy odsączoną z wody skórką pomarańczową. Sałatkę możemy podawać na ciepło i zimno.
Sałatka brokułowa w orientalnym stylu
Brokuła ugotowanego al dente odsączamy na sicie, by zawierał jak najmniej wody.
Sałatka brokułowa w orientalnym stylu
Mięso kroimy w paski a następnie w cieniutkie plasterki
Sałatka brokułowa w orientalnym stylu
Obieramy paski skórki (bez białej części) po czym kroimy je na cieniutkie paseczki. Możemy zrobić to za pomocą zestera. Zalewamy skórkę woda i odstawiamy.