Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna sałatka, która jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapewniam, że szybko znika, więc śmiało możecie podwoić proporcje.

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką

Składniki:

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką

 

  • 250g brokuła
  • 150g kukurydzy konserwowej (około 1/2 puszki)
  • 100g sera feta (użyłam tłustej)
  • 75g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka konserwowa (mała)
  • 2-3 łyżki prażonej cebulki

Dodatkowo:

  • majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
  • sól, pieprz
  • koperek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką

Składniki:

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką
Pamiętajcie, że brokuł nie może być rozgotowany.

Brokuł najlepiej ugotować na parze, ale można też w osolonej wodzie.
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki, a jajka ugotowane na twardo, fetę i paprykę pokroić w kostkę.

Sałatka:

Sałatka brokułowo-serowa z prażoną cebulką
Uważać z solą, ponieważ sama feta jest słona.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem połączonym z jogurtem.
Całość doprawić według smaku.
(Ze względu na fetę - należy uważać na sól.)