kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną sałatkę. Sałatkę przygotowałam z gotowanych buraczków z dodatkiem jabłka, matiasa i koperku. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam.

Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem

 

  • 2 filety matiasa lekko solonego
  • 1 ugotowany buraczek
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem
Buraczka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Matiasa kroimy na małe kawałki. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. 
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Koperek i szczypiorek myjemy i osuszamy, kroimy na drobno. myjemy i osuszamy Pokrojone składniki przekładamy do miski i dodajemy majonez i jogurt oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy.  
Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem
Matiasa wyjmujemy z opakowania i kroimy na małe kawałki.
Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem
Obranego że skórki buraczka kroimy w kosteczkę.
Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Sałatka buraczkowa z matiasem, jabłkiem i koprem
Obrane ze skórki jabłko kroimy w kosteczkę.