Sposób przygotowania:
Warstwowa sałatka śledziowa z pieczonym burakiem
Buraka dokładnie myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia.
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. W trakcie zmieniamy wodę przynajmniej 1 raz. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również ogórki i cebulę. Groszek odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli.
W szklanej misce układamy warstwy: buraki, groszek, sos majonezowo-jogurtowy, śledzie, cebulę, ogórki (wszystkie), buraki, groszek i śledzie. Wierzch polewamy resztą sosu i oprószamy pieprzem.
Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki.
Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. W trakcie zmieniamy wodę przynajmniej 1 raz. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Kroimy również ogórki i cebulę. Groszek odsączamy z zalewy.
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli.
W szklanej misce układamy warstwy: buraki, groszek, sos majonezowo-jogurtowy, śledzie, cebulę, ogórki (wszystkie), buraki, groszek i śledzie. Wierzch polewamy resztą sosu i oprószamy pieprzem.
Przed podaniem wstawiamy na godzinę do lodówki.