domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sałatka Cezar z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podawana w większości restauracjach, ale domowa najlepsza, zrobiło się cieplej, więc jest idealny sposób na lżejszy, ale w dalszym ciągu sycący obiad.

Sałatka Cezar z jajkiem

Składniki:

Sałatka Cezar z jajkiem

 

 

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka;

 

  • ulubione przyprawy do kurczaka;

 

  • kilka kromek chleba;

 

  • 3 łyżki oleju;

 

 

 

  • Sos:

 

Sposób przygotowania:

Sałatka Cezar z jajkiem
Przygotowanie sosu: Jajko wyparzyć, do blendera wbić żółtko, przeciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę soli i sos worcestershire. Zmiksować dokładnie. Dodawać po 2 łyżki oleju i miksować po 1-2 minucie na zmianę. Po ostatnim dodaniu oleju miksować, aż uzyskamy gęsty i puszysty sos. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz. Jajka ugotować wedle swoich upodobań. Kurczaka przyprawić ziołami i zgrilować, pokroić na kawałki. Chleb pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem, usmażyć na rumiano. Sałatę układać na talerzach, posolić, układać kurczaka, jajka, grzanki, polać sosem.