Sposób przygotowania:
Sałatka Cezar z kurczakiemSposób przygotowania
1. Przygotowywanie marynat:
* jogurt naturalny wymieszać z curry, doprawić go czosnkiem rozgniecionym z niewielką ilością soli i białym pierzem.
2. przygotowanie sosu:
* żółtko, czosnek,musztardę, szczyptę soli zmiksować blenderem ;
* dodać 2 łyżki oleju i miksować przez minutę, wlewając stopniowo kolejne porcje oleju - sos ma stać się gęstnieć i puszysty;
* wymieniać sos z soku z cytryny i pierzem, w razie potrzeby dolać wodę ( ok. 1-2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji ).
3. Przygotowywanie marynaty:
* filet z piersi kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, obtoczyć w marynacie, przykryć folią i odstawić na 10-15 min do lodówki;
* blacha wyłożyć papierem do pieczenia;
* ułożyć filet, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i piec ok. 25 minut, następuje ostudzić, pokroić w plastry;
* boczek położyć na rozgrzanej patelni, zrumienić; odłożyć na ręcznik papierowy;
* przygotować grzanki
* sałatę opłukać i dokładnie osuszyć, ułożyć na talerzach, doprawić solą;
* położyć grzanki oraz pokrojony na mniejsze kawałki boczek;
* dodać kurczaka i pomidorki pokroić na pół;
* wszystko skropić sosem, posypać grzankami, tartym parmezanem i doprawić do smaku zielonym pieprzem.